TIL MEDLEMSSELSKAPENE I NORSK NATURSKADEPOOL
MELDING FRA SKADEUTVALGET NR. 03/14 Oslo, 14. november 2014
UTVIDET FORTOLKNING AV BEGREPET HAGE/HAGEANELGG – NOEN PRESISERINGER
Vi viser til Melding nr. 02/14.
Den utvidede fortolkningen gjelder kun utstrekningen/arealet av hva som nå menes med hage/hageanlegg.
Hage/hageanlegg innbefatter alt naturlig arrondert tomteareal inntil 5 dekar med utgangspunkt i forsikret våningshus, bolighus eller fritidshus.
Ved tap av tomt eller deler av tomt, omfatter forsikringen kun tilkjøring/oppfylling til forsvarlig stabilitet. I tillegg kommer kostnadene til reetablering av overflaten. Etter vilkårene skal skråningen/terrenget/eiendommen settes tilbake til forsvarlig stabilitet. Med forsvarlig stabilitet menes tilbakeføring til samme eller vesentlig samme stabilitet som før skaden skjedde. Erstatningen skal settes til hva det koster å rette opp forverring av stabiliteten som raset har forårsaket. Skadelidte har ikke krav på å få dekket tilbakefylling av hele skråningen/terrenget/eiendommen. Dersom det er nødvendig med ytterligere forbedring av stabiliteten, er dette sikringskostnader som ikke er dekket av forsikringen.
I noen tilfeller kan sikringskostnader søkes dekket av NVE. Søknader skal fremmes via kommunen. Det er derfor viktig at alle skredskader meldes til kommunen.
Forsikringen dekker redningskostnader. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å sette i gang redningsarbeid for å avverge den akutte, umiddelbare faren for ytterligere skred. Dette er arbeid som må gjøres umiddelbart etter skaden for å hindre en eventuell akutt ytterligere utvikling av skaden. Grensegangen mellom sikring og redning kan være vanskelig å avgjøre. Tidsfaktoren vil normalt være helt avgjørende. Redningsarbeid er arbeid som må utføres umiddelbart, gjerne i løpet av noen timer/dager etter skredet. Ekstraordinære tiltak som må gjøres i en evakueringsfase kan i noen tilfeller også være redning - se også Skadehåndbokas avsnitt ”Redning, forebygging og sikring”.
Vær oppmerksom på begrensningen i vilkårene hvor det framgår at erstatningen settes til det laveste beløp av reparasjonskostnadene og nedgangen i eiendommens omsetningsverdi, som følge av skaden. Ved skader som her er nevnt må takstmann derfor alltid taksere eiendommens omsetningsverdi før og etter skaden. Det vil i flere tilfeller kunne begrense erstatningen i forhold til gjenopprettingsprinsippet. Er ikke dette beregnet, kan skaden ikke forventes utlignet i poolordningen. Tidligere har slike skader i ikke opparbeidet hageanlegg vært dekket av Naturskadefondet. Der har erstatningen vært begrenset til eiendommens reduserte bruksverdi. I og med at bruksverdi ikke er et standarduttrykk i forsikringsoppgjør, har vi valgt å benytte eiendommens reduserte omsetningsverdi som begrensning. I denne beregningen skal bygningen holdes utenom.
Problemstillinger som ikke er beskrevet i meldingene eller i Skadehåndboken, tas opp med selskapets representant i Skadeutvalget. Selskaper som ikke er representert i Skadeutvalget, sender slike problemstillinger til administrasjonen i Norsk Naturskadepool.
Med vennlig hilsen
Norsk Naturskadepool
Skadeutvalget