Ekstremværet Hans satte spor

Publisert

Skader på hus etter ekstremværet Hans. Foto.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.

Naturskadeerstatningene på bygninger og innbo ble rekordhøye i fjor, og Hans sto alene for over to milliarder kroner, viser tall fra Norsk Naturskadepool. For ett år siden rammet ekstremværet Hans folk over store deler av innlandet.

Ekstremværet Hans kom med storflom, samt skred og stormskader i august i fjor. Flommen gjorde større skade enn vårflommen Vesleofsen i 1995, som frem til Hans traff landet, var den største registrerte flommen i naturskadepoolens historie. Vesleofsen forårsaket skader for nesten 1,8 milliarder kroner på bygninger og innbo i dagens pengeverdi, viser tall fra Norsk Naturskadepool.  

– Forsikringsselskapene og Norsk Naturskadepool er rigget for å håndtere store naturskader, men vi er stadig imponert over hvordan de berørte som fikk omfattende skader på hus og hjem håndterte dette. Noen måtte også vente på fagfolk fordi det blant annet var knapphet på håndverkere, sier administrerende direktør Ståle Solem Ingebrigtsen i Norsk Naturskadepool.

Dalførene hardt rammet

Dalførene Hallingdal, Gudbrandsdalen og Valdres ble særlig hardt rammet av flommen som herjet i innlandet for ett år siden.  Gjennomsnittserstatningen i Hallingdal er på nesten en halv million kroner, og det er høyere enn vanlig for slike skader. Dette sier noe om det alvorlige skadebildet selv om det er stor variasjon i erstatningene. Erstatningene gjelder skader på bygninger og innbo etter naturskadeforsikringsloven. Skader på blant annet biler og båter kommer i tillegg til naturskadetallene.

I tillegg til det som dekkes gjennom forsikringsordningene kommer skader på infrastruktur, samt skader som dekkes gjennom statens naturskadeordning.

– Det er viktig at myndighetene setter av ressurser til å forebygge naturskader, selv om ikke alle skader kan unngås. Forebygging lønner seg, sier Solem Ingebrigtsen i Norsk Naturskadepool.

Om Norsk Naturskadepool

Bygninger og innbo som forsikres mot brannskader gjennom hus og innboforsikring blir automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Ved skade kontakter kundene sitt eget forsikringsselskap.

Med naturskade forstås skade som direkte skyldes naturulykke, som skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv, vulkanutbrudd, flodbølge og meteorittnedslag.

Alle forsikringsselskap som tilbyr brannforsikringer i Norge, er medlemmer i Norsk Naturskadepool.

Foto: Thomas Brun/NTB Kommunikasjon
  • Ståle Solem Ingebrigtsen
  • adm. direktør
Stine Neverdal